Kan man skriva texterna till sin webb själv?

Ganska ofta i ett webbprojekt så stöter jag på följande resonemang från kunden.

– Vi kan inte bygga en hemsida.
– Vi har ingen känsla för färg och form.
– Vi behöver hjälp med den tekniska hanteringen.
– Vi vet kanske hur vi ska presentera våra tjänster/produkter.
– Vi vet lite om vårt varumärke även om det inte finns formulerat.

– Texter? – ja det kan vi skriva själva.
– Foto? –det finns en hel del bilder vi tagit själva genom åren.

Om vi bortser från foto som är ett helt eget kapitel (bra, professionella foton gör en webbdesigners jobb betydligt enklare och får företaget i fråga att förknippas med samma kvalitet som bilderna), så återkommer då frågan; kan man skriva texterna till sin webb själv? Jag vill gärna svara entydigt nej på den frågan, men närmre sanningen ligger nog ett nja.

Visst kan gemene man skriva en fullt förståelig och korrekt text. Visst kan en text ibland bli bättre av en personlig ton. Men ska ett företag med få ord kunna beskriva varför en potentiell kund ska anlita eller köpa något av dem, då krävs det en helt annan kompetens och det finns ett yrkesgrupp som är specialister på detta. En bra copywriter kan få den mest tråkiga affärsidé att svänga, hen kan med få ord hitta andemeningen utan klyschor och hitta rätt ton som lirar med företagets varumärke. Sedan ska vi inte glömma att er webbplats sökmotoroptimering till stor del grundas på hemsidans text, en copy vet hur man skapar en bra text både för läsaren och sökmotorn.

Mitt slutliga råd är att först fundera på syftet och platsen för din nästa webbtext och sedan ta beslut om det kan fungera att skriva själv. Nedan listar jag några exempel.

  1. Nyhetsinlägg, bloggtexter
    I normalfallet fungerar det att med grundläggande kompetens och lite fallenhet skriva webbtexterna själv. I vissa fall kan det vara en fördel att dessa texter skrivs på ett personligt sätt.
  2. Faktatexter, produktbeskrivningar etc
    Denna typ av texter kan med fördel skrivas av sakkunnig, men i regel är det en god idé att låta en copywriter ”tvätta” texten och kanske jobba lite med formuleringar och rubriksättning.
  3. Säljande texter, intron, varumärkesrelaterade texter
    Dessa texter tycker jag alltid ska skrivas av ett proffs. Att sätta tonen i denna typ av texter är livsviktigt för hur ert varumärke kommer uppfattas. Självklart är ändå grunden till texterna det ni och ert företag står för, texterna tas alltid fram i samarbete med kund.

Med dessa råd i ryggen så är ni varmt välkomna att kontakta KGD för hjälp med texten till er webb, digitala projekt eller för den del trycksak. KGD jobbar i tätt samarbetet med (enligt mig själv) en av Mellansveriges svängigaste och lyhördaste copywriter, Mats Dernánd på Shepherd reklambyrå

Föregående inläggNästa inlägg